onsdag, oktober 20, 2021
spot_img
More

  Senaste

  Den nya politiken – finns nu två block i svensk politik

  Nu kan nog de flesta av oss se att det finns två block inom svensk politik, vänsterblocket och högerblocket. Någon mitt är det nog enbart ett fåtal som ser.

  Stefan Löfvén har till och med midnatt idag på sig att utlysa ett extra val eller att avgå och låta Talman Andreas Norlén hålla talmansrundor.

  Vad innebär en talmansrunda?

  Om den sittande statsministern avgår eller förlorar en statsministeromröstning efter ett val ska talmannen lägga fram ett nytt förslag till statsminister för omröstning i riksdagen. Innan talmannen lägger fram ett sådant förslag ska han samråda med företrädare för riksdagens partigrupper, i praktiken är det oftast partiledarna. Det innebär att talmannen diskuterar med partiföreträdarna i tur och ordning, samtal som ofta kallas för ”talmansrundor”.

  Begreppet talmansrunda är inte reglerat i lag och har kommit att användas på två olika sätt:

  1. Den första omgången samtal som talmannen håller med partiföreträdarna utgör den första talmansrundan, den andra omgången samtal utgör talmansrunda nummer två och så vidare.
  2. Den första talmansrundan omfattar alla samtal eller samtalsomgångar som talmannen håller med partiföreträdare innan talmannen lägger fram ett förslag till statsminister. Skulle det första förslaget falla vid riksdagens omröstning påbörjas i så fall talmansrunda nummer två.

  Begreppet talmansrunda kan alltså användas på båda dessa sätt, och inget är mer rätt än det andra.

  Källa Svensk Riksdag

  Latest Posts

  spot_imgspot_img

  Missa inte

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.